Groene Pluim 2019
13 Februari 2019
Stem voor jouw favoriete groene pluim.
Voor het eerst reiken we in Rotselaar een groene pluim uit. Hiermee bekronen we een initiatief dat meewerkt om de wereld socialer, duurzamer of groener te maken. We selecteerden drie initiatieven die de groene pluim kunnen winnen:
- De biomarkt in Werchter waar je één keer per maand lokale en biologische producten kan kopen.
- De zeven jongeren die samen school lopen op het Montfort en onder de vlag "youth revolution, our climate solution" een voorstel doen om milieubewust gedrag goedkoper te maken.
- Vzw Teriya die vrouwen en meisjes in Mali de kans geeft om een opleiding te volgen.
Je kan nog tot 1 mei stemmen op de volgende pagina: https://goo.gl/forms/T2afT4RrgzYy1YJv1.
Kandidaat 1: de biomarkt in Werchter. Lokaal, duurzaam en gezellig
De maandelijkse biomarkt in Werchter is intussen uitgegroeid tot een vaste waarde voor iedereen die duurzaam en lokaal wil consumeren. Of gewoon langskomt voor de gezelligheid, het lekkere eten en de frisse biobiertjes. Nochtans is deze biomarkt nog jong. De eerste autovrije zondag in Rotselaar in 2016 was eveneens de eerste keer dat er een biomarkt werd georganiseerd. De initiatiefnemers zijn leden van zelfoogsttuin de plek: Liesbeth, kokkin van de plek; Wim groenten- en fruitkenner; Gilbert, onze molenbakker, Thu die biowijnen verkoopt, imker Jan, Viviane verdeler van gezichtsverzorgingsproducten, Marjolein, bakker van desembroden en Saar van groenloof die allerlei duurzame projecten stimuleert.de eerste keer was direct raak: veel volk, stralend weer en uitverkochte kraampjes. De maandelijkse biomarkt was geboren en huist sinds december 2016 één vrijdagavond per maand in de jack-op. Wie mag deelnemen? Lokale producenten krijgen voorrang, maar elke handelaar die biologische producten (food en non-food) aanbiedt mag deelnemen. Er zijn intussen een 13-tal vaste standhouders, aangevuld met wisselende kraampjes en lokale goede doelen. Elke deelnemer betaalt 15 euro als bijdrage voor de huur van de jack-op. De toog wordt gratis bemand door vrijwilligers en in de zomer komen er zelfs bandjes live muziek brengen. Als dat geen groene pluim verdient!
Stem nu: https://goo.gl/forms/T2afT4RrgzYy1YJv1.
Kandidaat 2: Youth Revolution, Our Climate Solution
De jongeren van het Youth ROCS-team stellen zichzelf voor: wij zijn zeven middelbare scholieren en wij hebben lang genoeg toegekeken hoe onze toekomst steeds grijzer wordt, hoe onze ooit grasgroene, hemelsblauwe planeet steeds sneller lijkt te veranderen in een oliezwart alternatief. En wij zijn niet de enigen! Overal klinken noodkreten: krantenartikels, klimaatmarsen, schoolstakingen, … problemen stellen is één ding. Wij gaan voor oplossingen. Ons doel: de ecologische voetafdruk van de Belg verkleinen, zonder iemand te treffen. Afgelopen zomer bedachten we het concept van een duurzaamheidsindex. Elk product en elke dienst krijgt een index toegekend, die de duurzaamheid van dit product aangeeft. Maar er is meer! Zoals u weet, zijn het steeds dezelfde mensen die hun steentje bijdragen aan het creëren van een duurzame toekomst. Het is dan ook begrijpelijk dat deze mensen na verloop van tijd ontmoedigd raken door de nalatigheid van anderen. Wij vinden dat de milieubewuste mensen moeten worden beloond. Via slimme registratie willen we het koopgedrag van een persoon meenemen in de personenbelasting. Hoe duurzamer je leeft, hoe minder belastingen je moet betalen! Bovendien worden hierdoor mensen met minder financiële mogelijkheden niet meer getroffen dan anderen, een kritiek die vaak wordt geleverd op huidige milieutaksen. Help ons het systeem te veranderen.
Stem nu: https://goo.gl/forms/T2afT4RrgzYy1YJv1.
Kandidaat 3: Teriya opleiding voor vrouwen in Mali
De vzw Teriya zet zich in voor de opleiding van kansarme vrouwen in Bamako, de hoofdstad van Mali, één van de armste landen van Afrika. Tot het Teriya-team behoren ook twee inwoners van Rotselaar-Heikant , namelijk Paul Verstraete en Moniek Vandenberghe. Ze zetten zich in voor het naai- en verfatelier Benkan dat werd opgericht door Marie-Anne en Sira, de twee lesgeefsters. Eind 2011 zijn zij gestart met opleidingen naaien en stoffen verven volgens de traditionele Malinese technieken. De opleiding omvat ook algemene vorming en alfabetisering, rekenen, ondernemen….dagelijks geven ze les aan 80 meisjes en vrouwen die voordien nooit naar school konden gaan. De naaicursus duurt 18 maanden, het textielverven 12 maanden. Na de opleiding kunnen de cursisten zich als zelfstandige vestigen of in een bedrijf aan de slag gaan. Zo helpt het naaiatelier deze vrouwen naar emancipatie en een waardig bestaan.
Stem nu: https://goo.gl/forms/T2afT4RrgzYy1YJv1.