Het is jouw buurt, jouw stem, onze toekomst
Dag kiezer. Waarom zou je gaan stemmen? Wel, de buurt waarin je leeft, dat is de lucht die je inademt. Dat is de weg die je elke dag neemt van school naar huis. Dat is de bakker of het terrasje om de hoek, het plein waar je kinderen spelen en het bos waar je een rondje gaat lopen. Hoe die buurt eruit ziet, hoe veilig en gezond ze is, dat bepaalt mee je leven. De toekomst van jouw buurt, daarover beslis jij bij de verkiezingen van 13 oktober.
Groen is de partij die buurten en mensen doet herademen, letterlijk. Omdat je veilig met je kinderen naar school kan fietsen. Omdat wijken groener en aangenamer worden. Omdat je zorg in de buurt hebt. Omdat straten niet enkel dienen voor verplaatsingen, maar ook voor leven en ontmoeting, met bruisende terrasjes, lokale winkels, sport en cultuur. Dat zijn steden en dorpen waar je jong kan zijn, en oud wil worden. Jouw buurt, jouw stem, onze toekomst.
Hier vind je 25 concrete actiepunten. Ons volledige programma kan je downloaden (PDF-formaat).
Klimaat en energie
- We leggen meer zonnepanelen op gemeentelijke daken en gebruiken de zonne-energie niet alleen voor de gemeente, maar delen de opbrengst met kwetsbare inwoners. Op die manier kunnen mensen die zelf geen zonnepanelen kunnen leggen toch delen in de voordelen van zonne-energie met een lagere energiefactuur en groene energie.
- We ondersteunen inwoners bij het energiezuinig maken van hun (huur)woning door energieadvies, samenaankopen, warmtescans… Voor inwoners met een bescheiden inkomen zorgen we voor doorgedreven begeleiding en financiële ondersteuning. Dat kan voor eigenaars bijvoorbeeld via een lening die pas terugbetaald wordt met de erfenis.
- We schaffen de (forfaitaire) huisvuilbelasting af en vervangen dit deels door hogere diftar tarieven. Op die manier maken we werk van het principe “de vervuiler betaalt”. Bijkomende middelen halen we uit sociaal rechtvaardige belastingen zoals de taks op tweede verblijven.
- We plaatsen een windturbine op het festivalterrein en laten deze turbine in burgerhanden. Zo kunnen de inwoners delen in de opbrengsten.
- We maken Rotselaar klimaatneutraal tegen 2050 en besteden veel aandacht aan de participatie van kwetsbare burgers in het klimaatbeleid.
Natuur en open ruimte
- We zorgen er voor dat de resterende open ruimte in het buitengebied rond de dorpskernen, open ruimte blijft. De beste garantie daarvoor is de opmaak van een ruimtelijk uitvoeringsplan dat zegt welk gebied welke bestemming krijgt.
- We ondersteunen het opkopen en opruimen koterijen en verlaten vakantiehuisjes in natuurgebied (vb. Tijl Uylenspiegelpad in Wezemaal).
- We behouden en beschermen bestaande bossen en bosjes en zorgen voor bijkomend bos door bos te voorzien in woonuitbreidingsgebieden die niet nodig zijn. We voorzien meer bomen in woonwijken en dorpscentra.
- We ondersteunen burgers, verenigingen, scholen en ondernemingen die hun tuin, speelplaats of parking milieubewust en klimaatbestendig willen inrichten door infosessies, samenaankopen, een subsidiereglement, …
Wonen
- We zorgen er voor dat nieuwbouwprojecten voldoende betaalbare huurwoningen bevatten voor starters, alleenstaanden, ouderen, mensen met een beperking en mensen met een bescheiden inkomen.
- We kopen stap voor stap slechte woningen op, vervangen die woningen door nieuwbouw en verkopen de woningen door aan inwoners. De grond blijft eigendom van de gemeente zodat de woning betaalbaar blijft. Met de opbrengst kopen we een volgende woning.
- We ondersteunen gemeenschappelijke woonprojecten en alternatieve woonvormen, ook voor zorgbehoevende ouderen. Dat is een alternatief voor dure zorg in woonzorgcentra, meer op maat van de wensen van ouderen zelf.
- We richten compostpaviljoentjes in voor de inwoners van appartementen.
Zorg, welzijn en samenleven
- We hebben aandacht voor eenzaamheid bij ouderen en werken daarbij aanvullend op bestaande vrijwilligersorganisaties. Voorbeelden zijn het opzetten van een babbeltelefoon of huisbezoeken bij kwetsbare ouderen.
- We zoeken partners voor een initiatief rond tweedehandsgoederen (fietsen, babyuitzet, huur van werkmateriaal….).
- We voorzien een begeleider in het lokaal dienstencentrum die zorgbehoevende ouderen ondersteunt om de juiste zorg in te schakelen om zo lang mogelijk kwalitatief thuis te kunnen blijven wonen. Deze schakelt niet alleen de eigen diensten in, maar werkt samen met alle aanbieders (thuisverpleegkundigen, diensten voor gezinszorg, mutualiteiten, huisartsen…) in de gemeente.
- We zetten een laagdrempelig initiatief op rond mentaal welzijn voor kinderen en jongeren, zoals bijvoorbeeld een inloophuis waar ze terecht kunnen voor een babbel en activiteiten.
- We werken met wijkbudgetten om in samenwerking met de buurtcomités de noden van buurten aan te pakken. We maken de administratieve drempels voor de buurtcomités zo laag mogelijk.
- De gemeente ondersteunt verenigingen en hun vrijwilligers maximaal, bijvoorbeeld met een aanspreekpunt voor hun vragen.
Mobiliteit
- We vertrekken in het mobiliteitsbeleid in de eerste plaats van de noden van zachte weggebruikers, in plaats van omgekeerd te vertrekken van maximale capaciteit voor het autoverkeer.
- We pakken onveilige punten aan, zoals de Aarschotsesteenweg, de Provinciebaan richting Werchter, de Tremelobaan en het kruispunt Vijfde Liniestraat – Provinciebaan – Stationstraat – Torenstraat. Waar dat veilig kan, mogen fietsers rechtsaf door het rood.
- In de vervoersregio pleiten we voor een uitgebreider aanbod aan avond-en nachtbussen en voor een beter openbaar vervoer naar Werchter.
Kinderen en jongeren
- Op dit moment heeft Rotselaar een goed uitgebouwde buitenschoolse opvang, voor en na school en tijdens de schoolvakanties. Vanaf 2026 zal de gemeente minder subsidies krijgen voor de organisatie van de buitenschoolse opvang. Wij willen dat ook vanaf 2026 behouden door als gemeente te investeren in toegankelijke, laagdrempelige en betaalbare buitenschoolse opvang waar ook kinderen met een beperking terecht kunnen. Ouders betalen meer of minder naargelang hun inkomen. In de gemeentelijke crèche voorzien we 20% van de opvangplaatsen voor kwetsbare gezinnen.
- We gebruiken speelplaatsen die nu afgesloten worden, als speelplekken voor de buurt en jeugdbewegingen. Vb. gebruik van de speelplek aan het Huis van het Kind door scouts Rotselaar. We schakelen vrijwilligers in als sleutelbewaarders of ‘concierge’.