De Standaard: Chloorzwembad en vruchtbaarheid
28 September 2011
Vandaag lezen we in de Standaard Online dat onze Groen!Sociaal gemeenteraadsleden niet zo'n gekke gedachten hebben als de CD&V-meerderheid denkt... Op tevergeefs alternatieven voor te stellen voor het geplande chloorzwembad in het project Ter Heide:
26 februari 2011 willen Elke en Simonne in een open brief aan het schepencollege
"U kiest voor een klassiek chloorzwembad, een goedkope oplossing voor de noodzakelijke desinfectie van zwembaden. U zwijgt echter over de risico's die dit inhoudt voor de gezondheid" (citaat uit de open brief)
Vandaag in De Standaard Online
Chloor in zwembaden vreet aan vruchtbaarheid
BRUSSEL (mki) -Jongens die in hun eerste zes levensjaren vaak in chloorwater zwemmen, hebben tot drie keer meer kans om later vruchtbaarheidsproblemen te hebben. Dat zegt de toxicoloog Alfred Bernard (UCL).
Hij nam bloedstalen af van 361 Waalse jongens tussen 14 en 18jaar. Een deel van hen ging als kind vaak zwemmen in zwembaden die met chloor gedesinfecteerd worden. Een andere groep zwom als kind regelmatig in het zwembad van Louvain-la-Neuve, waar het water door koper-zilverionisatie gezuiverd wordt.
De resultaten zijn zorgwekkend: een kwart van de jongens die als kind in chloorwater zwommen, heeft minder testosteron in het bloed, en ook minder inhibine B. Dat is een eiwit dat de afscheiding van testosteron bevordert. 'Die jongens hebben tot drie keer meer kans om later minder vruchtbaar sperma te hebben', zegt Bernard. Volgens de professor is het beter om kinderen niet zo vroeg te leren zwemmen.
Volgens het Toezicht Volksgezondheid, dat controles uitvoert op de Vlaamse zwembaden, is de kwaliteit van het water bij ons 'misschien wel beter' dan in de Waalse en Brusselse zwembaden. 'De normen voor het chloorgehalte, vastgelegd in de Vlarem II-wetgeving, zijn uiterst laag', zegt woordvoerder Ria Vandenreyt.
De Vlaamse Zwemfederatie meent dat het minieme risico niet opweegt 'tegen de immense voordelen wanneer kinderen leren zwemmen op jonge leeftijd'.
Foto: Goed Gevoel