Een plek voor elk kind in de buitenschoolse opvang

06 April 2016

groeit Jaarna

Rotselaar . jaar vinden meer en meer jonge gezinnen een stekje in onze gemeente. Daardoor zijn er ook veel nieuwe kinderen die hier naar school gaan en nood hebben aan voor- en naschoolse opvang. En daar knelt het schoentje. Want die buitenschoolse opvang zit overvol...

De gemeentescholen in Werchter, Wezemaal en Heikant barsten uit hun voegen. Groen wil een plek voor ieder kind, met kleinere klassen waar leerlingen en leerkrachten zich goed voelen .

Maar niet alleen de scholen hebben een probleem. Veel Rotselaarse ouders maken gebruik van opvang voor en na schooltijd. Rotselaar heeft een aantal gesubsidieerde plaatsen voor buitenschoolse kinderopvang. Stekelbees vzw verzorgt die. Dit is jammer genoeg niet voldoende. De scholen zelf voorzien daarom opvang voor de kinderen die niet bij Stekelbees terechtkunnen. De gemeente betaalt hiervoor vrijwilligers, maar helaas is de kwaliteit van die opvang niet altijd goed genoeg. Er vallen soms veel te veel kinderen - tientallen ? onder de verantwoordelijkheid van één begeleider.

Groen ijvert voor een verantwoorde buitenschoolse kinderopvang, met goed opgeleide begeleiders. Opvang is voor ons echt veel meer dan kinderen "bewaken" tot de ouders terug zijn.

Stekelbees verlaat Rotselaar centrum. Een projectontwikkelaar poot op de huidige locatie in de Bergstraat een groot project neer en zorgt in ruil daarvoor voor een nieuw gebouw in de Kapelstraat. De ideale gelegenheid voor de gemeente om voor een mooi project te kiezen: een knappe locatie met veel groen, centraal gelegen en de mogelijkheid om deze ruimte ook breed open te stellen. Want de middelen zijn schaars en dan kan je een gebouw beter optimaal benutten. Maar daar opteert de gemeente niet voor. Er is zelfs geen overeenkomst over wat er in de plaats moet komen. De projectontwikkelaar krijgt zelf de keuze wat hij neerplant en dat wordt iets dat enkel bedoeld is als buitenschoolse kinderopvang. Er zijn nochtans noden genoeg. Groen had hier graag een Huis van het Kind gezien: een opvoedingswinkel waar je overdag en 's avonds terechtkan met vragen, waar vorming wordt gegeven, waar je met je baby naar het consultatiebureau komt, waar je andere ouders ontmoet.

We weten dat er kinderen bij gaan komen. En als er niks gebeurt, blijven we met het capaciteitsprobleem zitten. Deze kans mogen we toch niet laten schieten?