Groene pluim voor vrijwilligers op de Wijngaardberg

18 Mei 2024

Groene pluim voor vrijwilligers op de Wijngaardberg

Groen Rotselaar reikt dit jaar de Groene Pluim uit aan de vele vrijwilligers van Natuurpunt die elke maand beheerwerken uitvoeren in het unieke natuurgebied op de Wijngaardberg.

We vroegen beheerders Ian Stevens en Kevin Feytons wat de vrijwilligers doen en waarom ze zo belangrijk zijn.

Ian Stevens: “De Wijngaardberg bevat, zeker op de noordflank, natuur die uniek en erg bedreigd is in dit deel van Vlaanderen. Heideschraal grasland, een biotoop die vroeger erg algemeen was in het Hageland is nu grotendeels verdwenen. En daarmee ook de fantastische fauna en flora die daarin gedijt. Natuurpunt probeert die natuur te herstellen en te bewaren. Daarvoor is er een natuurbeheerplan gemaakt. Om de natuur te herstellen is er echter veel werk nodig. Onder meer door de stikstofvervuiling, die het gebied laat verruigen en de biodiversiteit aantast, maar ook door de woekerende uitheemse bomen, moet er flink gemaaid en afgevoerd worden. Dat is hard labeur. De vele helpende handen zijn dus onmisbaar.”

Kevin Feytons: “De Wijngaardberg heeft echt veel potentieel. Je hebt een warme zuidkant en een koudere noordkant waardoor er heel lokaal een wat zuiders en een meer continentaal microklimaat is. Dat maakt dat je op een relatief klein gebied een enorme diversiteit aan planten en dieren hebt. Je vindt er prachtige, maar zeldzame planten, maar ook allerlei insecten of reptielen zoals de levendbarende hagedis of hazelworm. Om die natuur in een goede staat te herstellen, kunnen we niet zonder de vrijwilligers. Het is fantastisch om jaar na jaar te zien hoe zij de Wijngaardberg terug omvormen tot het wonderlijke natuurgebied dat het doorheen de geschiedenis geweest is.”