GvA: Rock Werchter krijgt busstrook zonder bouwvergunning

25 Juni 2007

De lokale formatie Groen!-Sociaal beschuldigt de gemeente Rotselaar ervan in Werchter zonder bouwvergunning een landweg tussen de Achterheidestraat en de Dijlekant te hebben verhard met het oog op de passage van de bussen van De Lijn tijdens het komend weekend om festivalbezoekers van en naar Rock Werchter vervoeren. De partij eist dat de landweg en de grachten erlangs hersteld worden. "Men heeft over een afstand van een paar honderd meter een dikke deklaag aangebracht en gestabiliseerd evenals een gracht gedempt. Het zijn werken waarvoor een bouwvergunning nodig zijn. Wij hadden wat meer respect verwacht voor de wetgeving van een burgemeester/kamerlid en schepen/senator. Hoe kunnen zij nu nog geloofwaardig van hun burgers de naleving van wetten verwachten", aldus Groen!-Sociaal.

Burgemeester Dirk Claes (CD&V) van Rotselaar wijst erop dat de verharding op vraag van De Lijn werd aangebracht in opdracht van de organisatoren. "Het probleem is dat Haacht recent beslist heeft bussen te verbieden nog door Wakkerzeel te rijden. Na onderhandelingen hebben we enkele dagen terug een compromis gesloten dat dit enkel van zaterdagmorgen tot zondagavond verboden is. In deze periode rijden de bussen af en aan via de Achterheidestraat. Dit was enkel mogelijk door een draaimogelijkheid te voorzien via de Dijlekant", aldus Claes.

Of er een bouwvergunning nodig was voor de werken is nog onduidelijk. Claes heeft hierover dinsdag een gesprek met Stedenbouw. "Voor de veiligheid van de bussen was een wegverharding noodzakelijk. Het is allemaal pas op het laatste moment moeten geregeld geworden zodat we niet de tijd hadden om ons te informeren bij Stedenbouw. De weg werd echter drie jaar geleden al verhard zodat er enkel bijkomende steenslag werd aangevoerd en dit kan volgens ons zonder bouwvergunning. Als Stedenbouw zegt dat het niet kan zullen we een regularisatie aanvragen", aldus Claes.