Het verhaal van een fietser

18 Juni 2012

Je hebt verschillende soorten weggebruikers. Stappen doen we allemaal. Er is de auto. Veel mensen fietsen. Een plezant en goedkoop verplaatsingsmiddel overigens. Maar dan moet de straat wel veilig zijn. En daar loopt het soms mis. Dat wordt duidelijk in het verhaal dat een verwoede fietser me vertelde. Dit is het relaas van een prille zestiger die zijn gezondheid wilde verbeteren door meer te bewegen. "Ik koos voor het fietsen, schafte mij een stevig stalen ros aan en trok er na een tijdje bijna dagelijks mee op uit. En toen maakte ik kennis met de schemerzone. Gezond bewegen kan een hachelijke onderneming worden ... Als trappende weggebruiker begeef ik me me waar mogelijk op het fietspad en houd ik mij aan de verkeersregels. Maar toch word ik vaak geconfronteerd met onverantwoord gedrag van anderen. Meestal automobilisten die denken dat ze sowieso voorrang hebben.

Een fietspad heeft blijkbaar een meervoudige roeping. Het dient als autostalling, om vuil en
glasscherven achter te laten, 't wordt om de haverklap opgebroken èn lamentabel hersteld zodat het fietscomfort drastisch verlaagt. En rij je op de voorziene plaats tussen parking en stoep, dan kan je altijd kennismaken met opendraaiende autoportieren."

"Andere boeiende fietswegen zijn de 'rustige' plattelandsbanen, meestal smaller dan een gewone weg. Hier moet je altijd bereid zijn om de kant in te duiken. Dat heb ik echt al een paar keer meegemaakt. Waarom moet de automobilist rekening houden met ons? Meestal gaat het omgekeerd! En dit zijn maar enkele voorbeelden uit de dagelijkse praktijk van elke fietser."

"Maar het kàn anders. Ons kunnen verplaatsen - op welke manier ook - is niet alleen nodig, het geeft ook zoveel kleur aan ons leven. Zou het dan niet verdomd jammer zijn dit te verknoeien door eigentijds egoïsme?"

Bij GroenSociaal staan fietser en voetganger centraal als het om verkeersingrepen en handhaving van de verkeersregels gaat. Wat voor hen goed is, is goed voor alle weggebruikers, jong en oud. Kinderen blijven nog altijd het kwetsbaarst. Zij zijn de maat voor ons verkeersbeleid.

En om af te ronden een hilarisch filmpje over hindernissen op fietspaden en boetes voor fietsers in plaats van voor 'echte' overtreders.