Kraak je straat! - Aarschotsesteenweg

27 Augustus 2011

De kern van Wezemaal ontwikkelt zich verder, met heel wat projecten rond de Aarschotsesteenweg. Groen!Sociaal is erg bezorgd over het dreigende verkeersinfarct. Nog nooit is er echt ingegrepen in deze gevaarlijke situatie, nu wordt het zeer dringend dat er iets gebeurt. Vandaar de actie 'kraak je straat' op 31 augustus om 7 uur, waarmee we aandacht vragen voor de problemen mbt de mobiliteit en de veiligheid. Een school is er al lang, er zijn nu ook de lofts in de voormalige JAVA-gebouwen, en nu komen er nog meer projecten aan op korte termijn: het Coffeemillproject met 55 woningen over 6 gebouwen, tussen Aarschotsesteenweg en Vleugtweg,

  • een woon- en zorgcentrum met bejaardentehuis, serviceflats, een kinderkribbe, opvang voor gehandicapten,
  • de Delhaize die van Heikant naar Wezemaal verhuist.

Woon-, zorg- en winkelfuncties horen thuis in de dorpskern, en op zich is het goed dat de Aarschotsesteenweg geherwaardeerd wordt. Maar! Je hebt geen glazen bol nodig om te weten dat die projecten stuk voor stuk méér verkeer zullen meebrengen. Daar is diezelfde dorpskern het slachtoffer van.

Nu al is er een huizenhoog probleem. De Aarschotsesteenweg is zeer druk en niet aangepast aan voetgangers en fietsers. Ook heel voorzichtige automobilisten brengen ongewild en noodgedwongen fietsers in gevaar. Aan de lofts staan de auto's regelmatig tot op het fietspad stil. Aan de krantenwinkel staan vaak auto's gevaarlijk geparkeerd.

Met de nieuwe projecten zal dezegevaarlijke situatie alleen maar verergeren. Al tien jaar is er sprake van een heraanleg van de Aarschotsesteenweg. Nu de Provincie Vlaams-Brabant zijn wegen overgedragen heeft, is het aan het Vlaamse gewest om hierin initiatief te nemen. 't Is erg dat het zo lang duurt, maar minstens even erg dat het gemeentebestuur achteroverleunt en zich hierachter verstopt. Twee oversteekplaatsen zullen er eindelijk komen, dat is positief. Maar zolang de parkeersituatie niet wordt aangepakt, verandert er niets fundamenteels. Het is alsof je twee brandblusapparaten aanbrengt in een opslagplaats vol munitie en intussen rustig het vuur laat branden.

Groen!Sociaal stelt met de actie deze situatie aan de kaak. Wij vragen dat het gemeentebestuur actie onderneemt. Dat moet gebeuren vanuit een visie die ontwikkeld wordt met alle betrokkenen, met het oog op vormen van een globaal beleid binnen een masterplan voor de kern van Wezemaal.

Meer informatie: Elke Valgaeren en Simonne Vandewaerde, gemeenteraadsleden Groen!Sociaal Rotselaar

Tel. 0497/ 25 88 24 , tel 0478/ 58 70 41