Rechtbank: "Leuven rechtdoor gaat niet door"

04 November 2015

'Leuven Rechtdoor' is de vliegroute waarbij de opstijgende vliegtuigen bij oostenwind doorvliegen na Leuven om pas net voor Aarschot af te draaien richting bestemming. Rotselaar is Steenokkerzeel niet. Toch veroorzaakt het drukke vliegverkeer hier veel geluidshinder. Onze regio krijgt al sinds jaar en dag 70% van het dalende verkeer te slikken. Dat zijn we ondertussen gewoon. Met Leuven Rechtdoor komt daar nu helaas nog 25% van het stijgende ? heel lawaaierige - luchtverkeer bovenop... Rechter aan onze kant

Dat is echt te veel hinder voor de betrokken 120.000 inwoners onder de Leuven Rechtdoorroute. Die route is bovendien gevaarlijk omdat stijgend en dalend verkeer elkaar tegemoetvliegt. En dan is er nog de 'confrontatie' met het verkeer voor de luchthaven van Charleroi. De gemeente Rotselaar stapte naar de rechter om die gevaarlijke, ongezonde situatie te doen stoppen en won de zaak! De luchthaven krijgt nu enkele maanden de tijd om zich aan te passen.

Het succesvolle protest tegen Leuven Rechtdoor is geen kwestie van 'not in my backyard'. Rotselaar is bereid om haar billijk deel van de vliegtuighinder te aanvaarden, maar die extra 25% stijgend verkeer is te veel van het goede. De hinder moet voor alle omwonenden op een gelijkwaardige manier 'te dragen' zijn.

Zolang we willen vliegen, hebben we een luchthaven nodig. Er zijn nu eenmaal bestemmingen waar je niet geraakt zonder ijzeren vogel. Maar (zinloze) korteafstandsvluchten - zoals bijvoorbeeld Brussel-Amsterdam - zijn met het fijnstof en andere luchtvervuiling een doorn in het oog van velen.

Vlak bij een luchthaven wonen, brengt geluidslast met zich mee. Dat is evident. In Rotselaar vliegen opstijgende vliegtuigen over op een hoogte van 1000 à 1200 meter en dalende vliegtuigen op 700 à 900 meter hoogte. Dat geeft de ernst van het probleem wel aan...

Geen rustige nachten meer

Tijdens spitsuren dalen en stijgen er elke 2 minuten vliegtuigen op van Zaventem. Het geluid van het ene is nog niet uitgestorven of daar dient het volgende zich al aan.

Het is een trend dat veel vliegtuigen uit vakantiebestemmingen hier midden in de nacht landen. Een blik op de aankomsttabellen op de website van Zaventem en die van flightradar24.com bevestigt dat. Er zijn dus weinig rustige nachten meer: een probleem dat ook om aanpak vraagt!