Laagvliegers door Rotselaar

Dat snelheidsbeperkingen je flink op de zenuwen kunnen werken als je gehaast bent, begrijpen we enigszins. Maar dan daadwerkelijk het gaspedaal stevig induwen waar het uitdrukkelijk verboden is? Dat gaat ons Groene petje te boven.

​148, 145, 135, 129, 107, 106, 103 en 102 km/u: dat zijn de gemeten maximum-snelheden in respectievelijk de Varentstraat, Tremelobaan, Steenweg op Gelrode, Vijfde Liniestraat, Steenweg op Nieuwrode, Terheidelaan, Duitsveldbaan en Sint-Jansstraat. Nochtans zijn het straten met zones 30, 50 en hier en daar een zone 70.

Deze hallucinante​cijfers kregen we op ons bord tijdens een commissievergadering over mobiliteit. Ook de cijfers over de gemiddelde snelheden sloegen ons met verstomming. Elk van de meetpunten noteert snelheden waar je als fietser, als voetganger, als ouder en als kind schrik van krijgt. Dan kan toch niet de bedoeling zijn?!

​Wie zijn deze snelheidsduivels? Doorgaand verkeer, sluipverkeer, maar ook onze eigen inwoners. In je eigen straat hou je het graag veilig; het spreekt voor zich om ook in de andere straten van de gemeente de maximumsnelheid te respecteren.

​Wat kan je zelf doen? Vertrek iets vroeger of nog beter: neem de fiets.

Wat kunnen we daar als gemeente aan doen? Meer controle, de pakkans verhogen.

Voorts vragen wij om de weginrichting zo aan te passen dat je verplicht wordt je snelheid te beperken. Dat vraagt inspanningen, maar niemand wil toch een mensenleven op zijn geweten?